Akropolis

Eftersom Akropolis i Aten är en av världens mest värdefulla sevärdheter så hamnar det mesta i Aten i dess skugga, även om det såklart finns fler sevärdheter här. Akropolis är den kulle som ligger med överblick över Aten – var man än befinner sig i Aten så brukar man kunna se Akropolis därifrån. I antikens Grekland byggdes ofta ett akropolis på högsta punkten och ordet i sig betyder just ”hög stad”. Templet, som brukar symbolisera Atens Akropolis, heter Parthenon och utgör en del av Akropolisruinerna.

Parthenon

Parthenon vid Akropolis är ett av världens absolut mest kända landmärken, i samma liga som Egyptens pyramider, Paris Eiffeltorn och New Yorks frihetsgudinna.hotell aten

Parthenon tillägnades gudinnan Athena – stadens beskyddare. Templet är designat i dorisk stil, typisk för tiden. Man påbörjade byggnationen cirka 447 f. Kr och avslutade den nio år senare, med undantag för vissa detaljer som tillkom ännu senare. Innan Parthenon uppfördes fanns ännu ett tempel på samma plats, det brukar man idag kalla för Pre-Parthenon.

Phidias hette den, för sin tid, mycket respekterade skulptör som designade Parthenon. Den arkitektoniska biten stod Iktinos , Kallikrates och Pheidias för. Alla stod de under Perikles befallning, en grekisk politiker som genom att lägga grunderna för storstaden Aten kom att leda Grekland in i en gyllene tidsålder.

Inuti Parthenon förvarade man en stor mängd skatter, men den viktigaste skatten av alla var Phidias skulptur av gudinnan Athena, tillverkad helt i vitt elfenben och guld.

Akropolismuseet

Det nya Akropolismuseet slog upp sina dörrar för allmänheten år 2007, men planerades under många årtionden dessförinnan. Den nationalskatt, som innehåller kvarlämningarna från Akropolis glansdagar, saknar motstycke – många av Parthenons originalskulpturer finns att beundra i det fräscha och svala Akropolismuseet.  Museet håller öppet alla veckodagar utom måndagar och stora helgdagar som nyårsdagen, påskdagen, första maj, juldagen och annandag jul.

Guidad tur

Om man känner för att verkligen gå in i hur det var att leva under Akropolis storhetstid, veta mer av skaparna bakom mästerverket, och vad Akropolis och Parthenon under de 2500 år det har stått och vakat över Aten stad har bevittnat, så är en guidad tur verkligen rekommenderad. Det finns organiserade guideturer genom både museet och de antika ruinerna. Den som har minsta lilla intresse bör sätta av en heldag för dessa spektakulära sevärdheter.