Det grekiska köket

Man brukar tala om Medelhavsmat och då syfta på vissa komponenter som är gemensamma för matkulturen i alla länder kring Medelhavet. Dessa komponenter är främst färska, saftiga grönsaker med massor av smak; örter som timjan, rosmarin, basilika och oregano; olivolja; lamm- och getkött; ostar från getmjölk och fårmjölk (t ex feta); och fisk. Alla dessa råvaror är framträdande i det grekiska köket – med vissa tillägg som t ex fet yoghurt och oliver.

Grekiska husmödrar av den äldre generationen har i regel bara ett enda recept till varje råvara och sliter det mes hälsan. Tomat, citron, vitlök och örter tillhör de huvudsakliga smaksättarna och kryddar maten gör man med salt och peppar, kanel, nejlika och lagerblad.

Klassiska grekiska rätter som måste smakas är (bland många andra):

  • Moussakamat i aten (gratäng på friterad potatis, aubergine och zucchini blandat med köttfärs, getost och bechamelsås)
  • Psarosoupa (fisksoppa att dö för)
  • Kouneli stifado (mustig kaningryta med smak av nejlika)
  • Kalitsounia (traditionella små ostpajer fyllda med getost)
  • Fasolada (Greklands nationalrätt – en gryta på vita bönor och en sås som för smaksinnen till nya höjder)

Traditionella tavernor i Aten

Vill man under Atenbesöket äta traditionell mat så gör man bäst i att uppsöka mindre, familjedrivna tavernor. Taverna Virinis, Paradosiako och Strofi är tre centrala, traditionella tavernor som inte gör någon besviken. Utanför Grekland är det svprt att hitta riktigt bra grekiska restauranger men en pärla jag hittat är Waves i Amsterdam. Där serveras en helt fantastisk souvlaki och du hittar den när detta fina hotell i Amsterdam.

Bröd

När man serveras mat i Grekland så får man alltid ett set med olivolja, vinäger, salt och peppar, samt en liten korg med bröd till. Till rätter som sallad, soppa, gryta och annat som har något blött i sig så används brödet för att suga upp de goda safterna.

Dricka i Grekland

Vin, retsina, öl ouzo, raki… Grekerna framställer det mesta i alkoholväg själva och kvaliteten kan variera rejält. Det grekiska vinet kan vara både rött och vitt och skiljas markant åt i smak och färg. De flesta restauranger har husets vin på menyn och i regel är det helt klart prisvärt.

Bland grekiska ölsorter finns Mythos och Fix, båda är uppskattade bland såväl greker som turister.

Ouzo är aniskryddad starksprit som smakar lakrits. Den serveras ofta i ett högt glas med is och går från genomskinlig till vit i färgen när den blandas med vatten.

Raki är en annan genomskinlig spritsort, vanligtvis med en alkoholnivå på runt 20 % Vol. Den framställs på vindruvsresterna vid vinframställning. Efter en måltid bjuds man i regel på ett snapsglas raki – för matsmältningens skull.