Ta sig hit

Aten är en stor stad med cirka fyra miljoner invånare och många gånger fruktansvärt bullrig och svårframkomlig trafik. Om man måste välja en sak med Aten som inte är helt underbar alla gånger så är det helt klart trafiken.

Ta sig till Aten

Atens internationella flygplats Eleftherios Venizelos är ny, fräsch, stor och belägen knappt tre mil från Atens centrum. Det går mängder av flyg hit från destinationer i när och fjärran, även Sverige.hotell aten

För att ta sig till och från flygplatsen i Aten är det allra smidigaste att ta metron. Taxi går också bra, men kostar betydligt mer – särskilt under natten.

Många hamnar i Aten via sjövägen och Piraeus, som Atens hamn heter, är både stor och vältrafikerad. Man ser flertalet färjor och kryssningsbåtar här varje dag, i synnerhet under sommarmånaderna. På de stora färjorna kan man ofta resa med bil och båtar avgår regelbundet till många av den grekiska övärldens mest älskade destinationer.

Ta sig runt i Aten

Lokaltrafiken i Aten har de senaste åren förbättrats märkbart och med en enda biljett, som kostar 1.40 €, kan man resa runt under hela 90 minuter och byta transport hur många gånger som helst. Man kan välja mellan metro, förortståg, spårvagn och buss. Flygplatslinjen på metron och flygbussarna är undantagen som kostar mer. För en 4€ biljett kan man resa på samma vis men under hela 24 timmar och för 14 € har man fria resor inom Aten under en hel vecka.

Situationen i Aten idag är emellanåt ansträngd och strejker med jämna mellanrum plågar såväl turister som lokalbor. Inom trafiken är det tyvärr särskilt vanligt med strejker, även om det har börjat lugna ner sig nu (sommaren 2013).

Atens tunnelbana

Atens väl utbyggda metro från år 2001 förtjänar några extra ord eftersom den faktiskt är en av Europas allra fräschaste. Flertalet stationer extraknäcker som museum då man har glasat in antika artefakter som man stött på under utgrävningarna av tunnlarna.

Säkerheten vid tunnelbanan är mycket strikt, man blir genast tillsagd om man skräpar ner, får för sig att klottra eller inte har någon giltig biljett. Kontrollerna är mycket frekventa och biljetterna billiga så det finns ingen anledning att försöka planka. Det är också förbjudet att äta och dricka i metrovagnarna.

Under rusningstid kan det bli extremt packat i vagnarna, då gäller det att inte lida av klaustrofobi och förbereda sig på att stå som en packad sill i vagnen.